latin amerikan haber yorum

Chomsky: ” Latin Amerika’nın Uyanışı ABD’yi Korkutuyor ”

Posted by lahy 07/06/2006

Lat Am Awakening Scares DC
Noam Chomsky

Noam Chomsky, New York'da basın mensuplarına, ABD'nin Latin Amerika'da giderek güçlenen bağımsızlık ve entegrasyon eğilimlerinden korktuğunu söyledi.

Son kitabı ''Failed States'in” tanıtımı sırasında iki saate yakın bir süre konuşan Chomsky, İspanyol sömürgeciliğinden bu yana, Latin Amerika'nın ilk defa biraz bağımsız olarak davrandığını ve entegrasyon eğilimine sahip olduğunu ve ABD hükümetinin bundan korktuğunu söyledi.

'' Latin Amerika'nın tarihi — Latin Amerika'da küçük bir zengin azınlık ve büyük bir yoksulluk arasında keskin bir uçurum vardır ve şimdiye kadar, zengin azınlık politik olarak aktif olan kesimdi. Sömürgeci iktidara bakarak kendilerine şekil verdiler. Böylece kazançlarını transfer ettikleri yerlerde oralardır. Oralarda ikinci gösterişli evlerini alıp, çocuklarını okullara gönderiyorlar. Bütün bu çerceve içinde Latin Amerika'da çok önemsiz bir iç entegrasyon söz konusudur. Bunu anlamak için seyahat sistemine bakmak bile yeterlidir. Ancak, artık bir değişim başladı. Belirli bir derecede bağımsızlık ve belirli bir derecede entegrasyona doğru harekete başladılar. Ve ABD korku içindedir.'' dedi.

Chomsky, ABD yöneticilerinin Küba'nın ABD baskıları karşısında boyun eğmemesine tahammül edemediğini ve diğer ülkelerin Küba örneğini izlememesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Chomsky ayrıca Venezüella ve Bolivya hakkında da konuştu:

''ABD telaş içinde, Başkan Chavez'i kimseye saldırdığı için değil de ABD emirlerini dinlemediği için hedef tahtasına koydular,'' dedi.

'' Geçmişte ABD Latin Amerika'yı kontrol için iki yönteme başvurdu: birisi şiddet, ikincisi ise ekonomik olarak boğmaktı. Ancak her ikiside zayıflıyor….tam olarak olmasada bölge Venezüella'dan Arjantin'e kadar oldukça ABD kontrolu dışındadır. ABD bu gerçekliği değişitirmek için baskılar uyguluyor ve daha fazla baskı yapmaya ve şiddet kullanmaya hazırlanıyor, diyerek sayıları giderek artan ABD askeri üsleri ve askeri elemanlara dikkat çekti.

Chomsky, ilk defa olarak, Latin Amerika'da ki mevcut ABD'li asker sayısı, yardım kurumlarının eleman sayısını geçti. Soğuk savaş sırasında böyle bir gelişme yaşanmamıştı, dedi.

 

Yorum bırakın