latin amerikan haber yorum

Bolivya’da Yine Darbe Söylentisi

Posted by lahy 28/09/2006

Bolivya Genelkurmay Başkanı General Wilfredo Vargas, Genelkurmay eski başkanı Marcelo Antezena’nın ordunun ülkeye düzen getirmek için darbe hazırlığında olduğu iddialarının asılsız olduğunu açıkladı.

Vargas “Kışlalarda mutlak bir birlik ve anayasaya bağlılık vardır. Ordu, politik sorunların askeri değil demokratik yollarla çözülmesi gerektiği inancındadır,” şeklinde konuştu. Vargas, Artesena’nın iç savaş çıkacağı yönündeki tahminlerinin de gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Ordunun böyle bir olasılığı tartıştığını ve bunun mümkün olmadığına kanaat getirdiğini dile getiren Vargas, emekli generalin bu tür açıklamalar yaparak yasayı ihlal etmesine karşı ne tür önlemler alacakları konusuna ise yanıt vermedi.

Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia da, Antezena’nın darbe yönündeki açıklamalarını kınadığını belirtti. Garcia, 2005 yılında Bolivya Silahlı Kuvvetleri’ne ait 41 füzeyi yasadışı yollarla ABD’ye teslim ettiği gerekçesiyle görevinden alınan Antezena’nın yasal sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.

Darbeler ve dikta yönetimleriyle dolu bir tarihe sahip Bolivya’da Morales hükümetine muhalif kesimler sık sık bu tür söylentiler üretiyor. Ancak hem hükümetten, hem de ordu kurmaylarından gelen açıklamalar ve ordunun doğalgaz kamulaştırması sırasında hükümete verdiği destek, bu söylentilerin yersiz olduğunu göstermişti(SOL)

Yorum bırakın