latin amerikan haber yorum

Arjantin hükümeti medya tekeline karşı

Posted by lahy 26/08/2010

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, ülkenin en büyük medya grubunu askeri diktatörlük döneminde insanlığa karşı suç işlemek ile suçladı.

Cristina Fernandez televizyon ve radyodan canlı yayınlanan konuşmasında ülkenin en büyük iki gazetesi Clarin ve La Nacion’a yönelik ağır ithamlarda bulundu.

Cumhurbaşkanı 1976’da göreve gelen askeri cunta döneminde, ülkenin en büyük medya grubu olan Papel Prensa’nın sahiplerine işkence edildiğini ve gruplarını cunta yanlısı yayın organlarına satmaya zorlandıklarını söyledi.

Fernandez bu iki grubun tekel özelliğini hala koruduğunu, insanlığa karşı işledikleri suçlara ilişkin kanıtları savcılara sunacaklarını açıkladı.

Medya grupları ise Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını basın özgürlüğüne saldırı olarak yorumladı.

Clarin’de yayınlanan başyazıda, Papel Prensa’nın sahiplerine işkence edildiğine ya da gazetelerini satmaya zorlandıklarına dair hiç bir kanıtın bulunmadığı belirtildi.

Clarin ve La Nacion, Cumhurbaşkanı’nın yayınlarından hoşnut olmadığı için bu suçlamaları yönelttiğini savunuyor. (BBC)

Yukarıda aktardığımız BBC kaynaklı haberde ülkenin en büyük medya tekeli olarak tanıtılan Papel Prensa gerçekte medya tekeli değil ancak kağıt üretimi ve dağıtımını elinde tutan bir tekeldir. Şirket 1972 yılında kurulmuş ve askeri cunta döneminde hisselerini ülkenin medya baronlarına satmaya zorlanmıştır.

Şirketin hissederlarından biri Arjantin devletidir. Nitekim, şirkette ki devlet temsilcisi Beatriz Pagliari, dün bir açıklama yaparak 26.000 sayfayı bulan dökümanların savcılığa teslim edildiğini ve yasal işlemlere başlandığını açıkladı.

TeleSur’a konuşan Venezüalla’lı sosyolog Carlos Lanz,  bilginin ve üretim ilişkilerinin ticarileştirilmesinin basın ve ifade özgürlüğünü engellediğini vurguladı.

Lanz’ın tespiti, herşeyden önce, bir gazete ve dergi çıkarmanın  yayından dağıtıma kadar uzanan süreçi kontrol eden büyük tekellerin kontrolü altında olması nedeni ile doğrudur. Haberlerin yapılıp yayıldığı bilgilendirme süreci kapitalist medya tekelleri tarafından kontrol altına alınıp kitleler yönlendirilerek yönetici sınıfların ideolojik hegemonyalarını sağlamaları ve sürdürmeleri mümkün kılınmaktadır.

Bilgilendirmenin ticarileştirildiği, basın organlarının kazanç sağlayan metalar olduğu  mevcut koşullarda alternatif medyaya varlık hakkı tanınmadığın belirtmek gerekir.

Askeri darbe yıllarında rejimi destekleyen basın tekelleri, bu hizmetlerinin karşılığında maddi varlıklarını, kazançlarını ve etkilerini arttırdılar. Günümüzde ise kurdukları çıkar ilişkilerinin ve rollerinin sorgulanmasına karşılar.

Arjantin Hükümeti’nin açtığı bu dava merkez sol hükümetlerin ülkenin geleneksel yönetici elitleri ile hesaplaşma içine girerek, unutulmaya çalışan geçmişi gündeme getirmeleri nedeniyle de önemlidir.

Bir Yanıt to “Arjantin hükümeti medya tekeline karşı”

  1. Jude Gerad said

    Is için kisisel kredi ihtiyaciniz var mi? Eger ilgileniyorsaniz bu e-posta temas: kredi transferi için xavigeradloanfirm@yahoo.com. Biz% 3 oraninda kredi verir.

Yorum bırakın