latin amerikan haber yorum

Küba’da yeni ekonomik önlemler hayata geçiriliyor

Posted by lahy 26/09/2010

Havana,(Prensa Latina) Küba’da kamu sektöründe gidilen personel azaltmasının ardından yeni iş olanaklarının açılması amacıyla kurulacak olan yeni küçük işletmelere lisanslar Ekim ayı ile birlikte verilecek.

Granma haberine göre alınan bu karar hükümet tarafından Küba ekonomisinin iyileştirilmesi için yapılan yeni düzenlemelerin bir parçası.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Küba Devlet Başkanı Raul Castro tarafından yapılan açıklamada, ülkede faaliyet gösteren küçük özel işletmelerin sayısının artacağı, özel şirketler için uygulanan lisanslardaki engellerin kaldırılacağı ve bu sektörde çalışanlar için işçi çalıştırma koşullarının esnekleştirileceği ilan edilmişti.

Uygulamanın amacının, şimdiye kadar devlet tarafından karşılanan ve aşırı düzeye çıkan bazı kamu harcamalarının kısılarak küresel ekonomik kriz döneminde devletin yaptığı bu harcamalarının bir kısmının özel sektör tarafından karşılanmasını sağlamak olduğu ifade ediliyor.

Bu düzenlemeyle birlikte üretilen hizmet ve malların niceliğinin artması beklenirken, kendi iş yerlerini açmaya karar verenlerin de hayatlarını garanti altına alabilecekleri geliri elde etmeleri tahmin ediliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Admi Valhuerdi’ye göre 178 sektörde özel şirket kurabilecek olan Kübalılar, 83 sektörde de aile üyesi olmayan işçi çalıştırabilecekler.

Uygulamaya destek olmak amacıyla Küba Merkez Bankasının da küçük işletmelere kredi imkânları sunmasının altyapısının araştırıldığı alınan haberler arasında.

Ek bilgi:

Küba hükümeti ilk aşamada 250.000 özel işletme lisansı dağıtacak. Kübalılar bu lisanslarla evlerindeki odaları kendi adına çalışanlara, izinli olarak yurtdışına çıktıklarında başkalarına kiralayabilecek, kendi hesaplarına bahçıvanlık, ütücülük ve ayakkabı boyacılığı yapabilecekler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Admi Valhuerdi’ye göre 178 sektörde özel şirket kurabilecek olan Kübalılar, 83 sektörde de aile üyesi olmayan işçi çalıştırabilecekler.

Küba: Kapitalizme giden yolları kapamak ve yeni sosyalizme açılmak -Narciso Isa Conde*

Havana’dan Mektuplar: Fidel Castro’nun söylediklerinin anlamı

Küba: 500.000 kişi işten çıkarılırken Sendika’nın rölü

Küba’da kapitalizmin yeniden inşası

Fidel Castro: ”söylediklerim yanlış yorumlandı”

Goldberg yorumunda ısrarlı

Yorum bırakın