latin amerikan haber yorum

Kolombiya ”demokrasisi” işbaşında: Senatör ve insan hakları savunucusu cezalandırıldı

Posted by lahy 29/09/2010

Erin Rosa

Başsavcı, muhalefet lideri Piedad Cordoba‘yı Senato’dan atmak için şüpheli delilleri gerekçe gösterdi.

Kolombiya’nın Başsavcısı Alejandro Ordóñez Maldonado, senatör Piedad Cordoba’yı Senato’dan attığını ve  kamu hizmetine girmekten onsekiz yıl boyunca yasakladığını açıkladı.

Liberal Parti’nin bir üyesi olan ve hükümetin uyuşturucu savaşlarını sert bir şekilde eleştiren Sen. Piedad Cordoba, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri(FARC) üyelerine yardım ettiği gerekçesi ile cezalandırıldı.

Piedad Cordoba herhangi bir suçtan dolayı mahkemeye verilmedi, ve ona karşı kullanılan ve şaibeli olan tek delil hükümetin, 2008’de, bir gerilla kampına yaptığı bir baskından sonra bulduğu bir bilgisayarda bulunan dijital belgelerden geliyor. O zaman Kolombiya hükümeti FARC liderlerinden Raul Reyes’in dizüstü bilgisayarını ele geçirdiğini duyurmuştu.

Hükümetin bilgisayarı sözde ele geçirmesinden sonra, baskın hakkındaki açıklamaları da durmaksızın değişti. Bulunan bilgiyar disklerinin sayısı hakkında değişik rakamlar verildi. Kolombiya güvenlik kuvvetleri disklerin araştırma için INTERPOL’a vermeden önce incelediğini açıkladı. Bilgisayarın nereden geldiğine, kime ait olduğuna ve dokümanları bilgisayara kimin koyduğuna dair tek bir gerçek delil yoktur.

Piedad Cordoba  uzun yıllardır ABD’nin desteklediği anti-uyuşturucu oprerasyonlarını eleştirerek, bu operasyonların sayısız  cinayet ve  ülkenin polis ve paramilitari güçleri tarafından gerçekleştirilen     insan hakları ihlallerine yol açtığını söyledi. Narco News ile 2004 yılında yaptığı görüşmesinde, Piedad Cordoba  “ Hergün kriz daha da derinleşiyor. Tartışılmaz bir şekilde uyuşturucu ve bununla birlikte sefalet ve yoksullukla da bağlantılı olan bir   probleme askeri bir çözüm aramaya karar vermiş olan kişiler vardır.” demişti.

Ek bilgi:

Piedad Cordoba’nın görevinden alınması Kolombiya hükümeti’nin ülkedeki 40 yıldan fazla süren savaşa barışcıl bir çözüm aramak niyetinde olmadığını gösteriyor. ABD’den aldığı mali, teknik ve askeri destek nedeniyle FARC EP güçlerine karşı başarılı operasyonlar gerçekleştiren Kolombiya hükümeti Senator Cordoba’yı keyfi bir şekilde görevinden alarak savaş yanlısı bir tutum izlediğini bir kez daha belgeledi.

İnsan hakları savunucusu olarak tanınan 55 yaşındaki Cordoba, FARC-EP ile gerçekleştirilen esir değişimine ilişkin müzakerelerde arabuluculuk yapmış ve geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Bir basın açıklaması yayınlayan Piedad Cordoba, ” bu eylem, son oniki yılda bana karşı yapılan politik baskı ve zülmün bir örneğidir” dedi.

Piedad Cordoba’ya dayanışma mesajları için::

piedadcordobaruiz@gmail.com

senadora@piedadcordoba.net


Comunicado de la senadora destituida por la Procuraduría “Es una muestra más de la persecución política que vengo sufriendo”

Yorum bırakın