latin amerikan haber yorum

Eski Başkan Aristide: ”Haiti’de yeni sömürgeci işgal sürüyor”

Posted by lahy 20/11/2010

Pazar günü iki kişinin ölümü ile sonuçlanan ayaklanmanın ardından, Çarşamba günü Port au Principe’de aralarında öğrencilerinde bulunduğu Haitili gençler BM askerleri ve Haiti polis kuvvetleri üyelerine saldırdı. Başkent’de yollar barikatlar kurularak kapatıldı.

BM askerlerini taş yağmuruna tutan göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki ilk çatışma yıkık Başkanlık sarayı yakınlarında meydana geldi.

Brezilyalı bir asker taş yağmuru altında kaçtığını söylerken, bir eliyle taş atarken diğer eliyle de IMF‘ye karşı elinde bir pankart taşıyan Yves Pierre, BM askerleri için,”İsteselerde ietemeselerde ülkemizi terk etmek zorundalar..bize kolera getirdiler, suyumuzu kirlettiler ve AIDS’de getirdiler.Artık yeter!…onlar güçsüz biz ise güçlüyüz.” dedi.,

Göstericiler ilk çatışma sonrasında Bourbon bölgesinde polisin özel birliklerinin saldırısına uğradılar.

Bu olay sonrasında başkanlık sarayına yakın Bilim Fakültesini işgal eden öğrenciler polisin gaz bombası ile saldırısına uğradılar

Göstericiler başkan adaylarından resmi aday Jude Celestin’e ait bir seçim propoganda aracına rastlayınca olaylar çıktı. Göstericiler başkan adayının aracını taşa tuttular.

Haitili isyancılar Başkan René Préval ve yabancı güçleri en büyük düşmanları olarak görüyorlar.

Kolera, şiddet olayları ve yaklaşan başkanlık seçimleri birleşerek protesto ve çatışmaların tırmanmasını sağlıyor. Olaylar Pazar gününden bu yana durmaksızın sürüyor; havalanı kapalı ve isyanın başladığı Haiti’nin kuzeyinde ki Cabo Haitiano bölgesi kapatılmış durumdadır. Çıkan çatışmalarda ölü sayısı 8’i buldu.

Ülkenin tarihinde 200 yıldan beri ilk defa olarak Bertiere savaşı kutlanmadı.

Saldırıya uğrayanlar yalnızca BM askerleri değildi; Motosikletli Misyonerler isimli bir ABD kuruluşunun çalışanları da saldırıya uğradılar.

28 Kasım seçimleri ertelenmiyor

Kolera, tırmanmakta olan ayaklanmaya rağmen Haiti otoriteleri 28 Ekim’de ki seçimlerin gerçekleşeceğini açıkladı. Haitide’ki rejim ve operasyonlarını meşrulaştırma arayışı içinde olan ABD’nin ‘ne olursa olsun’ seçimlerin gerçekleştirilmesinden yanadır.

TeleSur, ABD’nin Haiti’de büyük bir askeri üs kurmayı planladığını iddia ediyor.

Eski başkan Jean-Bertrand Aristide:”Yeni sömürgeci işgal devam ediyor”

Kaosenlared’de yayınlanan bir görüşmede Güney Afrika’da sürgünde bulunan eski başkan Aristide aşağıdaki yorumu yaptı:

” 2004 işgalini organize eden, beni kaçırarak Afrika’da bırakan aynı güçler Haiti’de varlıklarını sürdürüyorlar…Halen oradalar. Bunun anlamı  BM’e ait 8.900 askerin sürdürdüğü yeni sömürgeci işgaldir, 4.400 polisle birlikte, halkın yüzde 70’inin fakir olduğu, günde bir dolardan az kazanarak yaşadığı ülkede ABD bu güçler için takriben, ayda 51 milyon dolar harcıyor. İşgalciler için bir cennet demek doğru olur. İlk olarak Haiti’nin sömürgeleşmesi sonucu acı çektik ve bugün Haiti’de yeni sömürgeci bir işgal ile karşı karşıyayız.  Haiti işgal altında bulunduğu sürece geri dönmeyeceğim”

Sürgünde bulunan eski başkan Aristide, Haiti’nin en güçlü partilerinden biri olan Fanmi Lavalas‘ın ulusal liderliğini sürdürüyor.

Kaynak: El Publıco,TeleSUR,Kaosenlared

Haiti’de halk ayaklanıyor, egemen sınıflar kontrolü kayıp etti

Haiti’de kolera salgını ‘başkentte de yayılıyor’

Haiti: Seçimler ertelenebilir

Haiti’de kolera salgını: 140 kişi öldü

Haiti: Muhalefet seçimleri boykot ediyor

Haiti:BM güçlerine karşı protestolar

Haiti: Kadınlar ve sosyal mücadele

Emperyalizm ve Haiti

Bir Yanıt to “Eski Başkan Aristide: ”Haiti’de yeni sömürgeci işgal sürüyor””

  1. […] Eski Başkan Aristide: ”Haiti’de yeni sömürgeci işgal sürüyor” […]

Yorum bırakın