latin amerikan haber yorum

Şili Adaleti ilk kez Salvador Allende’nin ölümünü soruşturuyor

Posted by lahy 28/01/2011

Savcılığın hazırladığı, 1973-1990 yılları arasındaki insan hakları ihlallerini konu alan 726 dava dosyası içinde eski devlet başkanının dosyası da bulunuyor.

Şili eski devlet başkanı Salvador Allende, 11 Eylül 1973’de ki ölümü uzun yıllardır soruşturma ve dava konusu yapılmadı. Birçokları Allnede’nin başkanlık sarayını darbeci subaylara karşı elinde silahla savunurken vurularak öldürüldüğüne inanıyor. Bazı kaynaklar da General Auguste Pinochet’in darbesi karşısında bir direniş şans olmadığını görerek kendi silahından çıkan bir kurşunla intihar ettiğini iddia ediyorlar.

Şimdiye kadar resmi bir soruşturma yapılmadığı için Allende’nin nasıl öldüğü belirlenememişti. İlk defa olarak 26 Ocak’da, Şili’li savcılar hazırlanan dava dosyasını incelemeye başladılar.

Allende’nin ölümü günümüze kadar mahkemelere intikal etmeyen 721 insan hakları ihlali davası ile birlikte gündeme geldi. Dava süreci geçtiğimiz yıl Yüksek Mahkeme savcılarından Sergio Muñoz tarafından başlatıldı.

Allende’nin ölümünü konu alan dava dosyasında 11 Eylül’de La Moneda (Başkanlık Sarayı) meydana gelen olaylar konu ediliyor. Dava dosyasında sanık olarak gösterilenlerin çoğunluğu General Auguste Pınochet dahil

Yorum bırakın