latin amerikan haber yorum

Daniel Ortega üçüncü kez başkan seçildi

Posted by lahy 07/11/2011

Nikaragua’da yaklaşık 3,5 milyon seçmenin sandık başına gittiği başkanlık seçimlerinin galibi beklendiği üzere mevcut devlet başkanı Daniel Ortega oldu.

Nikaragua Seçim Komisyonu’nun açıkladığı rakamlara göre Ortega elde ettiği %60 destekle en yakın rakibi Fabio Gadea’nın iki misli oy oranına sahip oldu. 80 yaşındaki Gadea somut bir program öne sürmeden iktidarın kötüye kullanımı ve Ortega’nın usule aykırı olarak 3.üncü kez başkan olmasına karşı kampanyayı esas aldı.

Avrupa Birliği ve Amerikan Devletler Organizasyonunun gözlemci bulundurduğu seçimlerin ardından basının karşısına geçen Fabia Gadea ise, seçim sürecinin Ortega yanlıları tarafından manipüle edildiğini iddia etti:

“ Seçime katılım oranı dikkate alındığında demokrasimiz kazanmıştır. Ancak, seçim sandıklarındaki belirsizlik, üyelerimize uygulanan baskılar ve oy sayımı sırasında görülen düzensizlikler de dikkate alınmalıdır.”

Sandinista hareketinin eski lideri Ortega,ilk kez 1985’te iktidara gelmişti. Devlet başkanlığı için üçüncü dönemine hazırlanan Ortega Yüksek Mahkemenin 2009 yılında verdiği kararla yeniden devlet başkanı seçimine girme hakkı kazanmıştı.

Orta Amerika’nın en fakir ülkelerinden biri olan Nikaragua, özellikle son 5 yılda uygulanan ekonomi politikalarıyla gelişme kaydetmişti. Şeker ve kahve ihracatındaki artış ile birlikte Venezüella’dan alınan yardımlar ekonomik büyümeyi sağladı. Hugo Chavez’in yardımları yollar yapılması ve elektrik şebekesinin yayılmasında önemli rol oynadı. IMF ekonomik istikrarın sağlanmasını alkışlarken ABD bir numaralı müşteri haline geldi.

Yorum bırakın