latin amerikan haber yorum

Guatemala’nın yeni cumhurbaşkanı eski bir general

Posted by lahy 07/11/2011

Perez Molina

Guatemala ‘da Seçim Komisyonu yetkilileri, Pazar günü yapılan Başkanlık seçimleri ikinci turunda sağın adayı Otto Perez Molina’nın oyların yüzde 53.5’ini, rakibi Manuel Baldizon’un ise oyların yüzde 46’sını aldığını açıkladı.

Seçimlere katılma oranı yüzde  60.84 oranındaydı.

Perez Molina, 1990’larda iç savaşın sona ermesinden bu yana ülke yönetiminde görev alan ilk eski asker olacak.

Orta Amerika’nın en büyük ülkesi olan Guatemala 15 milyona yakın bir nüfusa sahip, ülkede ki cinayet oranı ise ABD’den 8 kere daha yüksek. Mevcut yönetim suç örgütleri ve ülkedeki Meksikalı uyuşturucu çeteleriyle mücadele de başarısız olmakla suçlanırken her iki başkan adayı da güvenliği sağlama vaadinde bulundu. Molina askerleri  caddelere indirerek güvenliği sağlamak istiyor. polis sayısını 10 bin, asker sayısını da 2,500 arttırmayı planlıyor.

Guatemala’nın iç savaş sonrasında ki yıllarda bir vergi reformu yapmaması ve sosyal hakların asgari düzeyde tutulması ülkedeki üst sınıfların devlet üzerindeki kontrolünün bir simgesi;  bu nedenle,  vergi sisteminin düzenlenmesi yeni hükümetin önünde çözüm bekleyen sorunlardan biri olarak duruyor.

1950 doğumlu olan eski general Molina, insan hakları örgütleri tarafından, orduda görev yaptığı dönemde Guatemala’nın iç savaşı sırasında ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu tutuluyor. Molina siyasi cinayet ve kayıp olaylarının yaygın olduğu bölgelerde istihbarat görevlisi olarak çalıştı. Ancak, Ordu içinde ılımlı kanadın temsilcilerinden biri olarak tanınıyordu ve 1996’da ki demokrasiye geçiş sürecini destekledi.

Guatemala’da 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 1960 ve 1996 yılları arasında süren iç savaş ve çatışmalar sonrasında  demokrasiye geçilmişti. Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Gerçekleri Ortaya Çikarma Komisyonu iç savaş sırasında insanlığa karşı işlenen suçların yüzde 93’ünden güvenlik güçlerini sorumlu tutmuştu.

Perez’in iç savaşta suçlu polislerin yargılanma sürecini baltalamasından korkuluyor. Perez’in insan hakları davalarından sorumlu devlet savcısı Claudia Paz’ı görevden alıp almayacağı bilinmiyor. Perez Molina’nın güvenliği sağlamak gerekçesiyle bir baskı rejimi kurmasından korkuluyor.

Sosyal Demokrat Cumhurbaşkanı Alvaro Colom, görev süresi bir yılla sınırlı olduğu için yeniden aday olamamış, yerine eşini yarışa sokma çabası ise başarısız olmuştu.

Yorum bırakın