latin amerikan haber yorum

Komutan Alfonso Cano’nun ardından

Posted by lahy 07/11/2011

Kolombiyalı Silahlı Devrimci Güçleri (FARC-EP) ana liderleri olan Komutan Alfonso Cano’nun öldürülmesi ardından yaptığı açıklamada mücadelesini sürdüreceğini bildirdi.

FARC, Anncol’dan yayınladığı açıklamada,  Başkan Santos’un silahları bırakma çağrısını red ederek,  “Kolombiya’ya barış, gerillanın eylemsizliğiyle değil, ayaklanmanın nedenlerinin ortadan kaldırılmasıyla gelir…. Yaşasın Komutan Alfonso Cano’nun hatırası”  dedi.

Başkan Santos’un bir yandan FARC’ın liderlerini öldürürken diğer yandan barış görüşmeleri için çağrılar yapması hükümetin iki yüzlü politikalarını saklamaya yetmiyor.

Uluslararası Hukuk kurallarını aykırı olarak yapılan bombalama ve operasyonlar Başkan Juan Manuel Santos’u gerçek yüzünü bir kez daha açığa vurdu.  Kolombiya devleti şiddet yoluyla FARC’ın yenilgiye uğratılmasından yana ve herhangi bir şekilde barışçıl bir çözüm peşinde değildir.

Geçtiğimiz Cuma günü Cauca eyaletinde yapılan  askeri operasyonun detaylarıda ortaya çıkmaya başladı: Kolombiya ordusuna ait 6.000 elit askerin katıldığı operasyon sırasında Komutan Alfonso Cano’nun bulunduğu varsayılan bölge ayrım gözetmeksizim bombalandı. Operasyon sırasında Komutan Cano’nun hayat arkadaşının yanısıra sayısı açıklanmayan gerillalarında katl edildiği iddia ediliyor.

FARC’a yakın kaynaklar, örgüt lideri olan  Komutan Alfono Cano’nun örgüt hiyerarkisnin en üst kademesinde bulunmasına rağmen diğer FARC gerillaları ile eşit koşullar altında yaşadığını ve çatışarak silahı elinde öldüğünü vurgularken, Kolombiya Cano’nun öldürülmesi ardından devletle görüşmeler yapmayı esas alan bir liderin Cano’nun yerini alacağı demagojisini sürdürüyor.  Emperyalizm yanlısı  politikalar ve neo-liberal uygulamalar vasıtasıyla halkı sefalete mahkum eden Kolombiya’nın askeri yöntemler dışında, görüşmeler yoluyla politik bir çözüm arama yeteneğine sahip olmadığı  açık, FARC EP’de bu gerçekliğin  farkında ve sürekli olarak Kolombiya oligarşisinin politik çözüm yanlısı olmadığını vurguluyor.

Komutan Alfonso Cano yönetimi sırasında bir yandan gerillayı yeniden merkezi olmayan bir şekilde şekillendirerek FARC’ın toparlanmasını sağlarken, diğer yandan da ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ile çatışmaları sona erdirip iki örgüt arasında anlaşma yapılmasını sağladı, gerek bir lider, bir aydın gerekse de askeri bir komutan olarak örnek teşkil etti. Cano’nun kitle örgütlerinin rolünü vurgulaması, kolektif liderliğe önem vermesi, örneğin kararların üst düzeyde birlikte alınmasının örgütün 2002 yılında yoğunlaşan saldırılar sonrasında toparlanması ve kayıplarını gidererek yeniden mevzilenmesini sağladığı bildiriliyor.  Komutan Cano her an öldürülebileceğini biliyordu ve bu nedenle, onun yerini kimin alacağı da kurallara bağlanmış idi.  FARC içinde bir liderlik  çatışmasi olmaması ve Iván Márquez’in Cano’nun yerini alması bekleniyor

Kolombiya devleti ise FARC’dan kopmaların ya da kaçışların olması, gerilla birliklerinin kriminal ganglarla işbirliği yaparak politik mücadeleden uzaklaşması gibi bir amaça sahip.

Yorum bırakın