latin amerikan haber yorum

Kolombiya: FARC-EP lideri Alfonso Cano öldürüldü

Posted by lahy 05/11/2011

Kolombiya’da faaliyet gösteren “Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri”nin (FARC-EP) lideri Alfonso Cano öldürüldü.

Kolombiya Savunma Bakanı Juan Carlos Pinzon, FARC lideri Alfonso Cano’nun dün akşam ordunun ülkenin güney batısındaki Cauca eyaletinde, Suarez ile Lopez de Mikay bölgelerine düzenlediği bir bombalama sonrası yapılan operasyonda öldürüldüğünü bildirdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, “Bu örgüte tarihinin en ağır darbesini indirdik” dedi.

1964’de kurulan örgütün 2008’den bu yana liderliğini yapan 63 yaşındaki Cano, “örgütün fikir babası” olarak görülüyordu. Cano, Marulanda’nın ölümünden sonra yaklaşık 8 bin üyesi bulunan FARC’ı yeniden örgütlemişti. Cano’nun liderliği altında uygulanan yeni stratejiye göre gerilla ordusu küçük birimlere bölünerek, ”vur ve kaç” saldıları düzenlendi. Bu saldırılar sonucunda Kolombiya Güvenlik güçleri önemli kayıplar verdi. Son haftalarda yapılan saldırılarda güvenlik kuvvetleri 20 kayıp verdi.

Asıl ismi Guillerme Saenz olan Alfonso Cano Bogotalı orta sınıf bir aileden geliyordu ve Antropoloji eğitimi almış idi. Cano, FARC’ı birleştirip bir arada tutan bir lider olarak görülüyordu. Cano’nun ölümü FARC için ağır bir darbe ancak örgütün eylemlerine son vermesi beklenmiyor. Gerek FARC ve gerekse de ELN devlet başkanı Santos’un Venezüella ve Ekvator ile geliştirdiği ilişkiler, süren askeri operasyonlar sonucu zor bir dönemden geçiyor.

ABD Cano’nun ölü ya da diri olarak ele geçirilmesini sağlayacak bilgiyi verenlere 5 milyon dolar ödül vaat etmişti. Kolombiya Ordusu ABD tarafından desteklenen operasyonlarda 2002’den bu yana FARC’ın 4 önemli liderini öldürdü. ABD desteği ordu’nun girilmesi güç dağ ve ormanlık bölgelerde operasyonlar yapmasını sağladı. Kolombiya hükümeti ABD’nin son operasyona katkıda bulunup bulunmadığını açıklamaktan kaçındı.
http://www.telesurtv.net/secciones/noticias/99873-nn/muere-lider-de-las-farc-alfonso-cano/

2 Yanıt to “Kolombiya: FARC-EP lideri Alfonso Cano öldürüldü”

  1. bahri öztürk said

    büyük insanlık ön saflardaki birsavaşçısını daha yitirmiştir.acısı yüreklerdedir.

  2. çınar deniz said

    FARC barış yada görüşmeleri için bir kere daha düşünmeli.. emperyalizm hiç bir zaman sınıf düşmanın unutmuyor. sınıf kiniyle yaklaşıyor. türkiyede ”imralı” ile görüşme olurken. diyarbakırda 31 aralıkta 10 kişi kırsalda katledildi.. içlerinde devletin bildigi ”üst düzey” yöneticide vardı..

Yorum bırakın