latin amerikan haber yorum

İşkençeci Subay ” Türk Julian ”a 25 Yıl Hapis Cezası Verildi

Posted by lahy 05/08/2006

“Türk Julian” işkençe ve adam kaçırma suçlarından suçlu bulundu.

Buenos Aires: Arjantinli yargıçlar, ”Türk Julian” lakabıyla tanınan işkençeci emekli subay Julio Héctor Simón‘u bir çifti kaçırmak, işkençe yapmak ve onları çoçuklarından mahrum etmekten dolayı 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Akrabaları 1976-1983 yıları arasındaki askeri diktatörlük döneminde kaybolanların içinde yer aldığı bir çok insan hakları kuruluşu ordu mensuplarını yargıdan muaf tutan yasanın iptalinden sonra yapılan bu ilk yargılamada hazır bulundular.

Cunta döneminde kaybolan politik tutukluların anneleri tarafından kurulan Plaza de Mayo örgütü adına konuşan başkan Estela de Carlotto, “ Bugün tarihi bir gündür, bu kararın, şimdiye kadar alınmayan kararların yolunu açacağına inanıyorum…Bu barbarın işkençe ettiği kişilerden alınan ifadelerin yansıttığı acıyı biliyorum. hakimin ona verdiği 25 yıl hapis cezası yerindedir.” dedi.

Askeri Cunta döneminde onbinlerce kişi tutuklandı ve işkence gördü. İnsan hakları örgütlerinin bildirdiğine göre 30.000’e yakın kişi kayboldu; kaybolanlar arasında hiç bir politik faaliyete karışmamış olan gençlerde vardı. Binlerce kişi uçaklardan Atlantik okyanusunun karanlıklarına atıldı. Hükümetin yaptığı araştırma sonucu şimdiye kadar 11.000 kişinin ismi tespit edildi.

Eski Başkan Raul Alfonsin (1983-1989) döneminde askeri cuntanın tepesindeki generaller yargılanırken çıkarılan iki af yasası ile ordu mensupları yargıdan muaf tutulmuştu. Ancak, Başkan Néstor Kirchner Kongre’yi bu iki yasayı iptale zorlamış ve yargıtay bu kararları onamıştı. Bu gelişmeler sonucu daha önce askıya alınan yüzlerce dosya yeniden açıldı.

65 yaşındaki emekli subay ”Türk Julian” 1978 yılında Jose Poblete ve karısı Gertrudis Hlaczik’i kaçırmış ve sekiz aylık kızları Claudia Victoria’yı onlardan alarak albay Ceferino Moor ve karısına vermişti. Julio Héctor Simón mahkemede Jose Poblete ve karısının nasıl ortadan yok olduğunu açıklamadı ve söz kendisine verildiğinde konuşmadı.

”Türk Julian” görevli olduğu askeri kampta tutukluları zincirlerle döğmek, çıplak kablolarla elektrik vermek ve anüse sopa sokmak dahil yaptığı işkençeler ile tanınıyordu.

Çıkarılan af yasalarının kendisini koruduğunu iddia eden Julian Simon, onyıl önce TV kameraları önünde yaptığı bir konuşmada kurbanlarının ”hem yahudi hemde kömünist” olduğunu söyleyerek işlediği suçları savunmuştu. Türk Julian diğer subaylardan farklı olarak Nazilere duyduğu sempati ile tanınıyor.

Julian Simon’un görevli olduğu gizli ” El Olimpo” askeri kampında 145 kişi kaybolduğu için 150 davada daha yargılanması bekleniyor.

 

Yorum bırakın