latin amerikan haber yorum

Paraguaylı Diktatör Stroessner Öldü

Posted by lahy 18/08/2006

Paraguaylı anti-komünist general Alfredo Dominguez Stroessner, sürgünde yaşadığı Brezilya’da Çarşamba günü 83 yaşında öldü. İktidardan düşürülmesinin ardından kaçtığı Brezilya’da geçirdiği fıtık ameliyatı sonrası kaptığı zatürre hastalığı sonucu ölen diktatörün cenazesi, Paraguay’da doğduğu kent olan Encarnacion’da gömülecek.

Alman bir göçmen babanın ve Paraguaylı bir annenin oğlu olan Stroessner, 1930’larda Bolivya’ya karşı Chaco Savaşında görev aldı ve 40 yaşında general rütbesini elde etti. Panama, Brezilya ve ABD’de savaş taktikleri üzerine eğitim alan diktatör, 1951’de Paraguay Genelkurmay Başkanlığı’na atandı. 1954’te bir darbeyle iktidara gelen Stroessner, 35 yıl süren diktatörlüğüyle Latin Amerika’da en uzun süre iktidarda kalan yöneticilerden biriydi. Yine generaller tarafından iktidardan alınan Stroessner, Paraguay’da yıllarca uyguladığı baskı ve insan hakları ihlalleri nedeniyle halkın en nefret ettiği simalardan. Paraguay yıllarca Stroessner’i diktatörlüğü boyunca “kaybolan” muhalifler konusunda sorgulamaya çalıştı. Çeşitli insan hakları grupları Stroessner’in sürdürdüğü rejimin, 1970’ler ve 1980’ler boyunca Güney Amerika’da solcu hareketleri bastırmak amacıyla sağcı askeri rejimlerin ABD gizli servisleri tarafından el altından desteklenmesine dayalı “Condor Operasyonu”nun bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

Stroessner, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 200 bin Almana sığınma hakkı vererek Paraguay’ı Nazi savaş suçlularının sığınağı haline getirdi. Ayrıca Auschwitz kampında “Ölüm Meleği” olarak bilinen Doktor Josef Mengele’ye yönelik iade taleplerini de iki kez geri çevirdi. Stroessner, diğer ülkelerin diktatörlerine de sığınma hakkı tanımıştı. Bunların arasında Nikaragualı diktatör Anastasio Somoza da yer almıştı. 1989’da yine bir general olan Andres Rodriguez tarafından devrilen Stroessner Brezilya’ya sığınmış, alındığı koruma statüsü nedeniyle iade talepleri reddedilmişti.(Sol)

 

Yorum bırakın